32. luku


Aamulehti 5.6.1993:
”Menestyvä ravivalmentaja loukkaantui eilen hirvikolarissa Porintiellä. Sää oli hyvä, liikenne vähäistä. Kyydissä ollut nainen sai lieviä vammoja, autoa kuljettanut ravivalmentaja on sairaalahoidossa. Hänen tilansa on vakaa.”

Ilta-Sanomat 5.6.1993:
”Raju hirvikolari Porintiellä, ravimies Ella alias Mikael Laine oli useita tunteja tajuttomana. Kyydissä ollut tuntematon nuori nainen pääsi ruhjeiden paikkauksen jälkeen kotiin.”

Hevosurheilu 9.6.1993:
”Mikael Laine ajoi yhteen hirven kanssa rauhallisella Porintiellä viime perjantaina. Pahannäköisestä jäljestä huolimatta Ella toipunee lääkäreiden mukaan työkuntoon kolmessa kuukaudessa. Aivotärähdyksestä johtunut muutaman tunnin tajuttomuus ei aiheuttanut vaurioita, mutta oikea käsi murtui paristakin kohdasta.”

Salla tuijotti lehdistä leikkaamiaan pikku-uutisia niitä näkemättä. Hän oli itkenyt kuutena päivänä yhteensä enemmän kuin kai koko ikänään. Merja istui hänen pöytänsä ääressä ja mietti. Vasta juuri äsken Salla oli pystynyt kertomaan hänelle, mitä kaikkea tuona perjantaina oli tapahtunut. Mikael oli luvannut Sallalle sen, mitä tämä oli eniten toivonut. Onnea oli kestänyt vajaan neljännesvuorokauden.
”Mä en voi mennä sinne sairaalaankaan kun se Mari on koko ajan siellä. Tietenki on. Sunnuntaina kävin, kyttäsin että se oli menny, istuin siinä Mikaelin sängyn vieressä ja itkettiin molemmat. Sillä oli kauheet kipulääkkeet, sen päätä särki ihan tajuttomasti. Se oli ihan sekava, se hoki vaan mulle, ettei se haluu mennä kotiin, että mä en saa lähtee... Se soitti mulle eilen, se pääsee huomenna kotiin. Ne päänsäryt on vähentyny, mutta ei ne vielä o kokonaan kadonnu. Kipsin saa kuuden viikon päästä pois, kolmen kuukauden päästä saa ajaa jos kaikki menee hyvin, eli ruumis paranee, mut mieli ei kai koskaan. Se haluais mennä Tammelaan, mutta Mari, se saatanan ämmä on tehny täyskäännöksen, keskeyttäny eropaperien käsittelyn ja haluu muka yrittää. Pitäis kai uskoa, että se tajus vasta nyt että se olis voinu oikeesti menettää Mikaelin. Oikeesti mä oon varma että se tekee tän piruuttaan. Se näki mut siä sairaalassa kun mä olin perjantaina lähdössä kotiin, ja se katto tosi murhaavasti. Se ei varmana haluu erota ettei vaan meidän suhde pääse kehittyyn. Mikael sano puhelimessa Marin sanoneen, että se vasta ny tajus miten paljon se välittää! Paskat se mitään välittää muusta ku Mikaelin statuksesta ja sen rahoista. Mä en tajuu mitä mä voin nyt tehdä. En voi enää mennä raveihin, ne kaikki kattoo ja tietää kun siä Porissa ne näki kaiken. Mut on mitätöity. Mä en vaan voi mennä sinne enää koskaan.”
Salla itki taas.
”Ihan käsittämätöntä että siihen tuli tommonen käänne. Ihme soutamista ja huopaamista! Tosi kusipää muija jos se pelkästään ilkeyttään tän tekis”, puuskahti Merja. ”Mut toisaalta, kai se on niin, että tommonen onnettomuus tuo esiin semmosiaki tunteita joitten on luullu jo kuolleen. Mari varmaan huomas, että se välittää Mikaelista sittenki enemmän ku se kuvitteli, ja sit sillä on joku moraalinen velvollisuus huolehtia toisen asioista. Ellahan ei ny pääse ees ajamaan autoo hetkeen, vaikka käden takia se kai vois ku sillä on automaatti. Niinhän sä sanoit.”
Salla nyökkäsi. Aivotärähdys oli aiheuttanut jatkuvan säryn lisäksi rajuja migreenikohtauksia, jotka ainakin vielä olivat niin voimakkaita ja yllättäviä, että Mikaelin ei olisi turvallista ajaa, ennen kuin ne lievenisivät. Lääkäreiden mukaan lopputulosta ei pystynyt ennustamaan, jotkut vain paranivat joko osittain tai kokonaan ja joillekin vaiva jäi loppuiäksi.
”Mutta ihan varmana vaan mua kiusatakseen se haluaa miehensä takas. Se pitää kii kynsin ja hampain nyt kun se sai todisteita siitä että meidän välillä on jotain. Mulla ei ole siinä paljon sanomista, se pystyy pitään Mikaelin jos se haluaa. Onhan ne lapsetkin ja se kotitalli. Musta tuntuu että mä en jaksa elää yhtään enää.”
Merja istahti Sallan viereen. Ystävä oli niin hauras ja epätoivoinen, että ainoa, mikä saattoi edes hiukan auttaa, oli lämmin halaus. Muuta Merja ei osannut tehdä.

Mari tuntui olevan koko ajan läsnä. Vaimon tyyli oli täysin muuttunut, tämä jutteli Mikaelille asioistaan, huolehti, että miehellä oli hyvä olla, muisti kysyä vointia, hoiti kipsattua kättä, toi särkylääkkeitä ja varmisti tavan takaa, ettei vain ollut unohtanut mitään. Mari oli hereillä, kun Mikael lähes joka yö havahtui painajaisistaan hiestä märkänä. Unet olivat erilaisia, mutta ne päättyivät aina samaan kuvaan Sallan hiuksista, jotka hulmusivat miehen kasvoilla ja muuttuivat yhtäkkiä verisiksi.
Mari ei koskaan paljastanut heräävänsä Mikaelin huutoon. Hän yritti olla välittämättä sanoista, jotka kaikuivat heidän talossaan yö yön jälkeen: ”Salla, Sallaaa, älä jätä, tule takaisin...” Mari oli järkyttynyt kolarista sen verran, että oli päättänyt yrittää paikata heidän liitossaan sen minkä vielä pystyi. Sen lisäksi hän halusi varmistaa, että Mikael ja Salla eivät enää kohtaisi. Hän ei halunnut menettää miestään ainakaan Sallalle, se oli takuuvarmaa. Jos he joskus eroaisivat, syynä olisi se, että hän haluaisi lähteä, ei Mikael. Aluksi Mari oli joutunut pakottamaan itsensä ystävälliseksi, mutta hänen omaksi yllätyksekseen lempeän olemuksen loihtiminen tuntui koko ajan helpommalta. Tilannetta ei ainakaan huonontanut se, että Mikaelkin tuntui pitävän hänen uudesta tyylistään, ja kaiken kukkuraksi lapset olivat vähitellen lakanneet kiukuttelemasta pikkuasioista.
”Ehkä tämä vielä kannattaa”, huokasi Mari ääneen.
”Mikä niin?” uteli Mikael, joka oli ilmestynyt Marin taakse tämän huomaamatta.
”Ei mikään”, pelästyi Mari. ”Tai siis tää meidän liitto. Se, että me yritetään vielä.”

Viisi viikkoa onnettomuuden jälkeen Mikael ei enää joka hetki miettinyt Sallaa. Hän oli alkanut sopeutua ajatukseen asua Pirkkalan kodissa yhdessä perheensä kanssa. Jotenkin se tuntui helpottavalta. Ero, kaikki sen mukanaan tuomat ongelmat lasten tapaamisista ja omaisuuden jakamisesta lähtien olisivat aiheuttaneet ylen paljon vaivaa ja järjestelyitä. Tunteet vain tekivät kiusaa. Ajoittain ne repivät häntä niin että hänen oli lähdettävä metsään rauhoittumaan. Sitä, miten Salla kesti tilanteen, hän ei voinut vielä edes ajatella. He olivat jutelleet muutaman kerran puhelimessa, mutta tapaamaan he eivät olleet päässeet. Ehkä niin oli parempikin, mietti Mikael, sillä heidän kohtaamisensa olivat aina niin täynnä kiihkoa, että ainakin hän itse tiesi olevansa aseeton sen edessä.
Mikael olisi kuitenkin halunnut kertoa Sallalle, miksi hänen oli aikomuksistaan huolimatta yritettävä rakentaa vanha liittonsa kuntoon vielä tämän kerran. Hän ei vain tiennyt, miten pystyisi tekemään sen. Hän ei liioin ollut varma, haluaisiko Salla kuulla selityksiä. Sen vuoksi hän lykkäsi asiaa tulevaisuuteen, siihen, kun pystyisi taas itse ajamaan, siihen, kun he voisivat helposti tavata jossakin, ehkä siihen, kun sairausloma loppuisi.
”...ollut ihan kunnossa aamulla, ihmeen huono olo, siks mä en sitte lähteny.”
Mikael tajusi istuvansa omassa keittiössään. Mari puhui jonkun kanssa puhelimessa.
”Kai se jotain stressiä, ei ihme tässä tilanteessa. Joo, huomenna sitte. Moidå.”
Mari istahti Mikaelia vastapäätä, katsoi tätä uteliaana, kuin miettien, mitä tämän päässä liikkui. Mikael silmäili Marin kasvoja, vaaleansinistä pikkuruutuista paitapuseroa, jonka pari ylintä nappia oli auki. Vaimo näytti onnelliselta. Itse asiassa nainen säteili. Mikael suoristi ryhtinsä huomaamattaan. Tämmöiseen Mariin hän oli aikanaan ihastunut. Iloiseen, säteilevään, kauniisti hymyilevään naiseen, jonka aurinkoisuus oli vähitellen hukkunut arkeen ja jonka ajatukset olivat jääneet hänelle vieraiksi. Mikael ajatteli tehneensä oikean ratkaisun alistuessaan Marin vaatimukseen yrittää vielä kerran, siitäkin huolimatta, että tiesi kaipaavansa Sallaa aina. Hyvinä aikoina kaipuu olisi hallittavissa, mutta huonoina hetkinä sietämätöntä, raastavaa.
”Näytät kauniilta. Minne sä huomenna meet?”
”Ilonan kanssa kävelylle. Otakko kohta kahvia?”
Mari pyörähti touhuamaan, ja tovin kuluttua pöydässä oli kaksi höyryävää kuppia ja muutama keksi.
”Mulla olis kerrottavaa sulle, Mikael. Oli hyvä että päätit jäädä tänne.”
Mikael kohautti kysyvästi kulmakarvojaan. Mari kuulosti arvoitukselliselta. Hunajainen hymy säesti lyhyttä, kaiken muuttavaa lausetta:
”Mä ootan lasta.”

Salla sulki puhelimen. Mari oli todella päättänyt varmistaa, että Mikael pysyisi hänen luonaan. Hetkeen Salla ei osannut tehdä mitään. Sitten hän näppäili Merjan numeron, sanoi Mikaelin yllättäen soittaneen ja yrittäneen selittää, miksi oli päättänyt jäädä Pirkkalaan. Sen jälkeen mies oli kertonut uutisia vaimostaan.
”Se oottaa lasta”, tokaisi Salla.
Merjan silmät revähtivät lautasiksi.
”Ellalle vai? En ikinä usko. En, vaikka kauloja katkaistaisiin.”
”Älä sitte, mutta mua et saa vakuuttuneeks. Et sä siitä sen enempää voi tietää. Mä en enää haluu tämmöstä paskaa naamalle. Keksin jotain. Mikael ei ole mua varten.”
Salla löi kuulokkeen paikalleen niin että kilisi.

Ei kommentteja: